Favoritt rundreise på Sri Lanka

Glade elefanter på Sri Lanka

Opplev Sri Lanka’s kultur, nyt vakker natur, smak deilig lokal mat og kom akkurat passe utenfor allfarvei på favoritt rundreise på Sri Lanka. Les om uforglemmelige ting  gjøre på denne rundreisen som gir deg en deilig smakebit av vakre Sri Lanka.

 

Negombo

Start rundreisen i fiskelandsbyen Negombo som bare ligger 30 minutters kjøring fra den internasjonale flyplassen.  Med en feriepakke blir du møtt på flyplassen og tatt trygt til bostedet ditt i Negombo. 

Jeg anbefaler å bo ved lagunen, litt utenfor selve byen Negombo. Villa Hundira er et lite paradis hvor du kan slappe av etter en lang flyreise. Stedet er perfekt for en eller to netter ved ankomst. Her bor du i en vakker hage med utsikt til lagunen, stedet har to bassenger og selvsagt et deilig spa.

Negombo - Galle

Kveld i havnebyen Galle

Den vakre 2500 år gamle havnebyen Galle ligger en tre timers kjøretur fra fiskelandsbyen Negombo. 

Bli hentet på hotellet i Negombo og få et innblikk av livet i fiskelandsbyen Negombo før du reiser til øyas sørspiss. Du blir tatt med til fiskemarkedet og til den nederlandske kanalen som engang var en viktig handelsvei i Negombo. På lokal ferjetur i kanalen får du se dagliglivet, voksne travelt opptatt med dagens gjøremål og barn som vinker og smiler til de forbipasserende fergene. 

Sjarmerende Galle har vært okkupert av både portugisere, nederlendere og briter, og de forskjellige kulturene har smeltet sammen i en vakker arkitektonisk harmoni. Galle står på UNESCO-kulturarv liste, det er en sann fornøyelse å utforske byen til fots! Denne eksotiske havnebyen har  vakre koloniale bygninger, antikke moskeer og kirker, imponerende herskapshus og gallerier. Ta en pause på en kul cafe, stikk innom de særegne butikkene  og galleriene. Selvsagt finner du markeder med fersk tropisk frukt og grønnsaker. Galle har fått en kul stil de siste årene, en miks av det beste fra Asia og Europa. 

En av Sri Lankas beste strand Unawatuna Beach ligger en tuk-tuk tur unna byen, bo ved stranda eller i byen. Valget er ditt. 

Om du vil bo inne i selve byen er Fort Bliss Homestay et hyggelig og sentralt bosted. Om du har begrenset tid trenger du kun en natt her, du får oppleve Galle på kveld og morgen.

 

Galle - Yala nasjonalpark

palefiskere pa sri lanka geoff brooks 0cCGQd1K5AM unsplash

Fra den gamle havnebyen Galle til Yala nasjonapark er det ca 3,5 times kjøring langs en vakker kystevei. Om du er heldig får du se fiskere som fisker på den tradisjonelle måten, stående på påler. Langs veien kan du ta noen spennende stopp:

  • Det er en liten te-plantasje som produserer en virgin white tea, her kan du se prosessen på hvordan denne eksklusive teen lages og selvsagt smake en kopp med plantasjens te. 
  • På veien finnes det også et skilpadde klekkeri som kan besøkes. 
  • Verdens nest største blåsehull, Hummayana blowhole, ligger også langs veien. Det er skikkelig kult da naturen lager en rar “Hooo” brumlelyd før vannet spruter opp fra blåsehullet.  
  • I landsbyen Tissamaharama kan du lære å lage brød på den tradisjonelle måten hos en lokal familie. De viser deg også  prosessen med å lage ost som er kjent i denne regionen, det blir selvsagt smaksprøver!
safari pa sri lanla yala nasjonal park leopard by geoff brooks

Sjekk inn i jungelen! Sammen finner vi ditt perfekte jungel bosted slik at du skal få oppleve safari akkurat så trygt eller i naturen som du vil ha det. Du kan bo i alt fra luksuriøst ved stranden til en kul safari camp i bushen.  Jeg anbefaler absolutt å bo inne i selve Yala Nasjonalpark.

En strand favoritt er øko-vennlige Cinnamon Wild som ligger i bushen, her bor du så nær stranden at du hører bølgene, du kan bade trygt i det tropiske bassengområdet og hotellet ligger midt i Yala Nasjonalpark slik at du får oppleve parken 24/7. Middagen serveres under stjernehimmelen!

En annen favoritt inne i selve jungelen er øko-lodgen KumbukRiver Eco-Extraordinaire, her bor du ved elva midt i jungelen. Velg mellom tre-hus, hotellrom eller villa. 

Må innrømme at det er kult med glamping i jungelen! Øko-vennlige Big Game Camp er et skikkelig bra alternativ til tross for at den ligger akkurat utenfor selve Yala nasjonalpark.  Her bor du i telt med senger og privat bad. Safari på dagen og bbq under stjernehimmelen på kvelden fø du slapper av rundt leirbålet og hører på alle de rare lydene. 

Les mer om Yala nasjonalpark. Du må ha minst to netter i Yala nasjonalpark, slik at du får en hel dag til safari. Det er vanligvis morgen og ettermiddags safari. 

elefanter pa sri lanka kvadrat alex azabache hZhhVLLKJQ4 unsplash

Yala nasjonalpark - Ella

Kjøreturen fra Yala nasjonalpark til Ella tar ca 2- 3,5 time, avhengig av hvor du starter i Yala nasjonalpark.  Veien snirkler seg gjennom et sprakende grønt landskap hvor du kan nyte fjellformasjoner og vakker utsikt. Nå er du litt utenfor allfarvei så her får du se dagliglivet på Sri Lanka passere forbi i tillegg til det vakre landskapet.

Det 1000 år gamle Buddist templet Buduruwagala er et interessant stopp langs veien. Templet har 7 statuer langs bergveggen blant annet en store Buddha statue.

Turen går også forbi Sri Lankas 3 høyeste foss Diyaluma som er 171 meter høy, selv om det sikkert skal mer til å imponere en nordmann er det flotte tropiske omgivelser og vannet faller rett ned i ned til en kulp. Det er også mulig å se en foss til, Ravana waterfall som er bredere.

Bye Ella har så mange kule bosteder å velge mellom, alt fra koselige homestays til boutique hotel med fantastisk utsikt over det vakre landskapet.  Jeg anbefaler å bo litt utenfor selve bysentrum, i hovedgata er det endel trafikk som gir både støy og eksos. En reisepakke gir deg perfekt bosted etter drømmer og budsjett!

Ella

te plantasjer pa sri lanka kon karampelas hJWjwOtiysM unsplash

Den laidbacke bohemske fjellbyen Ella som ligger 1040 moh er absolutt verdt et besøk. Her starter, eller slutter, en av verdens vakreste togreiser som går mellom Ella og Kandy. Ella er et backpacker paradis da prisnivået i Ella er svært behagelig. I tillegg til lave priser er det mye å gjøre her.

Like utenfor Ella ligger Sri Lankas berømte vakre bro, Nine Arch Bridge. Du har helt sikkert sett bilder av denne berømte broen som ruver 91 meter over den frokdige dalen med skog og teplantasjer. Det er ofte litt lett tåke i dalen som gir en mystisk stemning og når toget kommer tøffende er det faktisk et lite høydepunkt.

Nine Arch Bridge på Sri Lanka? Tog er et godt alternativ

Fjellturer fra Ella

Little Adams Peak er en enkel tur på 1,5 til 2 timer totalt. Det er lett å finne fram da stien er bred og har stedvis trapper. Fra toppen kan du nyte utsikten  over Ella Gap mot Ella Peak og fossen Ravana Fall som du passerte på veien fra Yala Nasjonalpark. Denne turen kan du lett ta på egen hånd, men om du ønsker å komme utenfor turistløypa kan vi arrangere turer rett utenfor allfarvei gjennom små fjellandsbyer og teplantasjer i tillegg til vakker utsikt.

Ella’s Peak er mer utfordrende enn Little Adams Peak, men absolutt helt overkommerlig for deg som liker å gå tur. Den største utfordringen kan være å finne fram, jeg anbefaler å bestille denne turen i din feriepakke slik at en guide kommer og henter deg på hotellet. Turen er på ca 1 mil og man regner fra 3 til 5 timer på hele turen. Mange starter kl.0400 for å få med seg soloppgangen fra Ella’s Peak.

Ettersom Ella ligger 1040 meter over havet så er det en del kaldere her enn nede ved havet. Det er vanligvis ganske fuktig luft med sol på morgenen og ofte litt regn på ettermiddagen. Anbefaler derfor å starte dagens eventyr så tidlig som mulig. 

Jeg anbefaler 2 til 3 netter i Ella.

Verdens vakreste togreise, ella - kandy

en av verdens vakreste togreiser går mellom ella og Kandy på Sri Lanka

Togreisen fra Ella til Kandy er regnet som en av verdens vakreste togreiser. Reisen går forbi tropiske fossefall, teplantasjer, landsbyer, skog og fjell til de naturskjønne åsene i Kandy.

Det er tog av forskjellig standard i tillegg til forskjellig klasser på hvert tog. Skal du ta de episke og litt farlige bildene hvor du henger ut av vinduet må du bestille 2 eller 3 klasse. Vær oppmerksom på at det er ganske så fullt av folk og bagasje på de billigste klassene. 1 klasse har aircondition og da får du ikke åpnet vinduet. De fleste tog på disse strekningene har også en 1 klasse observation car med store vinduer beregnet for turister. 

Kandy

Buddist tempel i Kandy Sri Lanka alex azabache gWK12rFn4Wc unsplash

I tillegg til å gå på oppdagelsesferd i Kandy anbefaler jeg:

Bli med på guidet ettermiddagstur hvor du får prøve ut trygg og god gatemat og smake eksotisk frukt- og grønnsaker. Du får lære om hvordan de lokale råvarene blir brukt, og et godt innblikk i hva som vokser på disse kanter. Bli litt mer kjent med hverdagslivet i Kandy når du besøker kvinnekooperativet, de serverer vanligvis litt lokal og tradisjonell snacks. En ettermiddagstur avsluttes med en lokal middag. Det er en fin ettermiddag kveld som passer godt den dagen du kommer inn med toget.

Bli med på et matlagingskurs hvor du lager din egen lunsj eller middag på lokalt vis. Du bruker de lokale keramikkgrytene  og lager maten i en vedovn. En morsom opplevelse hvor du blir kjent med hvordan maten lages i et lokalt hjem.

Kandy - Sigiriya

Sigiriya løveklippen på Sri Lanka

Bli hentet på hotellet ditt i Kandy for en 3 timers fin biltur til Løveklippen Sigiriya.

På veien kan du oppleve  Arankelle-klosteret som er et arkeologisk underverk i seg selv. Her vil du se steinhuler som en gang ble brukt av prester og munker for å leve enkelt og i meditasjon. 

Sigiriya er et av Sri  Lankas mest kjente landemerke, løveklippen midt i jungelen. Her bygde Kong Kasyapa et palass på toppen av den 200 meter høye klippen. Gå forbi de enorme løvepotene og klarte opp trappen til palasset som slynger seg rundt fjellsiden. Ikke den beste turen for deg med høydeskrekk, men det er en uforglemmelig tur med en spennende historie hvor du får høre om livet i palasset for 1400 år siden. 

Fra Pidurangala får du en fantastisk utsikt til blant annet løveklippen Sigiriya. Ryktet sier at konge Rawana hevdet å ha hatt med romvesener og romskip som antas å ha landet på denne flate fjellbunnen i Pidurangala. Dette området er litt utenfor allfarvei slik at det ikke er like hektisk som på must-visit-Sigiriya. Jeg mener du bør få med deg begge stedene når du først er på disse kanter. 

Øko vennlige Back and Beyond Pidurangala er et av de kuleste stedene å bo i dette området! Bo i ditt eget lille “treehouse” trygt i jungelen. Virkelig prikken over den berømte I’en!

Sigirya - Polonnaruwa - colombo

Du blir hentet på hotellet og tatt med på en dag full av opplevelser på vei til hovedstaden Colombo. Selve kjøreturen tar ca 4,5 time.

Første stopp er den kongelige byen Polonnaruwa som for 800 år siden var kommersielt og åndelig sentrum på Sri Lanka. Ruinene og guidens historier vil gi deg et innblikk i hvordan byen så ut  i sin storhetstid. Du vil se statuer og stupaer, graver og templer. 

Vel framme i dagens hovedstad Colombo blir du tatt med på en liten sightseeing slik at du får et overblikk over byen. En av de beste måtene å kjenne viben i en by er  bli med på en gatemat tur. Bli kjent med lokalbefolkningen, smake på lokale retter og få høre om  opprinnelsen og se byen fra et lokalt perspektiv.

Nyt solnedgangen og deilig gatemat i Galle Face Green! Her kan du prøve en forskjellige snacks og småretter. Like ved finner du Slave Island-området som har mange små lokale “hole-in-the-wall” spisesteder. Ikke bare er maten fantastisk, men de ligger i vakre gamle kolonibygninger.

Ikke glem å prøve de lokale favoritt drikkene Ceylon Arrack eller Toddy i et av det sjarmerende hullet på vegg pubene!

Etter en fantastisk rundreise med mange inntrykk er det deilig å bare slappe av på stranda! Det er også mulig å legge inn strand underveis. Men hvor finner man den beste stranda på Sri Lanka?

Vil du finne ut mer om hvordan været er på Sri Lanka, eller hvilken mat finnes der. Les SRI LANKA reiseguide så får du vite det og mye mer om den spennende og vakre tropeøya!

Er du glad i å reise og oppleve verden, følg FlipFlopTraveller på Facebook og Instragram

bli inspirert!

Les om kule steder å besøke, reisetips og forskjellige ting man kan oppleve verden rundt.