ferie i magiske peru

Design den perfekte ferie i Peru. Planlegger du turen riktig passer Peru for både familier, ungdom, voksne, spreke og folk flest. Jeg har reist med barn på rundreise i Peru, det ble en fantastisk reise i Peru hvor vi lærte og opplevde mye. Machu Picchu er Perus mest kjente attraksjon, den er magisk, men forbered deg på mange flotte overraskelser i dette spennende og varierte landet.
Fyll opp minnebanken din med supre minner fra din Peru ferie.

Ferie i peru - høydepunkter

inka trail i peru

Lima

Hovedstaden Lima i Peru er absolutt verd noen dager, men jeg anbefaler å starte rundreisen og se Lima før hjemreisen.  Vanligvis ankommer jeg Lima med Klm fra Amsterdam og lander i Lima på kvelden på min Peru ferie.

Reisen er lang og det er deilig å legge seg i en god deilig seng etter en såpass lang flytur. Jeg har flere ganger bodd på Holiday Inn Lima Airport som ligger i gåavstand fra Jorge Chavez Lima International Airport. Det ligger flere hotell nær flyplassen, men ikke så mange kan tilby gåavstand. 

Jeg syns det er fint å starte min ferie i Peru med en hvil etter en lang flyreise. I en feriepakke vil du få vurdert pris på hotell og transport, hva som lønner seg for deg når du reiser. 

Tidsforskjellen gjør det slik at man våkner tidlig neste dag, til og med innbarka B-mennesker våkner tidlig når man har reist såpass langt vestover.  Jeg bruker å fly ganske tidlig fra Lima til Puno, hvor jeg starter min uforglemmelige ferie i Peru.

 

titicaca sjøen

Ferie i Peru besøk Titicacasjøen og sivøyene

Sagnomsuste Titicacasjøen må besøkes minst en gang i livet. Titicacasjøen ligger 3812 moh og er verdens høyestliggende seilbare innsjøen. 

Det kuleste i dette området i tillegg til naturen er sivøyene Uros. Urbefolkningen Uro indianere har bodd her i århundrer, det er utrolig interessant å se hvordan de har bygd opp livet sitt på sivøyene. 
Øyene de bor på er laget av siv, det samme gjelder bostedene og båtene. Her leves liv og det er rart å være vitne til en såpass unik måte å leve på. Turist inntektene er en viktig inntekts kilde, du blir godt tatt imot og det er ikke store turisthorder som kommer hit – det ligger litt avsides til i verden.

Innsjøen ligger i både Peru og Bolivia, og du kan ta båt fra Peru til La Paz som er den administrative hovedstaden i Bolivia. 

Jeg syns absolutt Titicacajøen må besøkes på ferie i Peru

 

de kule gutta pa Taquile i Titicacasjoen strikker

Når du først er på disse kanter der det artig å besøke en av de andre 42 øyene på Titicaca sjøen. Sivøyene er ikke medregent her, da det er 42 naturlige øyer. Øya Taquile ligger fredelig ute i Titicaca sjøen. Her strikker de kule gutta! Menn sitter rundt og strikker for å gjøre et godt inntrykk. Det er en fredelig øy, langt utenfor allfarvei. Det er utrolig interessant å se hvordan folk lever sine liv på denne delen av jorda.

Om du er ekstra eventyrlysten kan du tilbringe en eller flere netter hos en familie på en av øyene, da får du oppleve hvordan livet er på disse kanter på din Peru ferie.

Reisetips!
Om du finner en flybillett til La Paz og hjem fra Lima kan du starte reisen i La Paz. Etter å ha utforsket fjellbyen La Paz tar du båt til Peru og fortsetter reisen som beskrevet. Har du god tid kan du også ta en spennende avstikker til Bolivia om du starter i Lima. Les mer om en spennende reiserute i både Peru og Bolivia.

Garsdsbesok ved Juliaca titicacasjeln peru sor amerika

Byen Puno er en veldig lokal by med få turister, tar du deg tid kan du oppleve det genuine Peru. Byen tilbyr flere greie bosteder. Jeg liker å bo ved Titicacasjøen, nyte naturen og slappe av når man nettopp har kommet i høyden. 

Det er spesielt å fly fra Lima som ligger ved havet opp til Juliaca Airport som ligger 3826 meter over havet. Høyden kjennes i løpet av ettermiddagen, tipset er å ta det med ro, spise lett mat og drikke masse uten alkohol. Koka blader og koka-te anbefales av de lokale for å takle høyden lettere, jeg bruker å benytte meg av begge alternativ når jeg på ferie i Peru.

Det er morsomt å besøke en fjellgård på vei fra Juliaca til Puno/Titicacasjøen. Det finnes også historiske steder å besøke langs veien som Sillustani Archaeological Complex, her får du spennende kunnskap og vakker utsikt på ett og samme stopp.  Et uforglemmelig opplevelse på en Peru ferie. 

Andesfjellene

ta toget over andesfjellene fra cusco til puno by paul

Du kan velge mellom bil, buss og tog på reisen over Andesfjellene. Jeg anbefaler toget, det er en av verdens vakreste togreiser og jeg garanterer en dag du aldri vil glemme! 

Uansett hva du velger må du regne minst 10 timer, så sett av en dag til spektakulær  utsikt. Toget går vanligvis 3 ganger i uka, vi er utenfor allfarvei, så du bør bestille når du planlegger din Peru ferie eller få den inkludert i en feriepakke. 

 

toget mellom cusco og puno over andesfjellene er en magisk opplevelse

Stilen på toget kunne vært fra en Agatha Christie scene, det er klassisk og sostifisert. Du får servert måltider underveis, helt bakerst på toget er det en «veranda» hvor du kan kjenne på den deilige brisen. Uansett om du velger buss eller tog så stopper de på La Raya som er turens høyeste punkt på 4335 meter over havet. 
Togreisen går gjennom landsbyer, byer, over fjell og gjennom skog. I og med at toget bare går tre dager i uken så blir toget tatt godt imot under ferden. Folk vinker og smiler mens toget sakte glir forbi.

Cuzco

Cusco Cuzco Peru Sor Amerika

Ifølge Inka’ene er Cuzco verdens navle, ordet Cuzco betyr faktisk navle. Den vakre byen Cuzco ligger 3210 meter over havet, og et et must når man er på ferie i Peru. 

Cuzco var navlen i Inkariket, byen var både hovedstad, religiøst og kulturelt sentrum. Når spanjolene kom på 1600 tallet bygde de kirker og palasser over Inkane’s byggverk. Her er det bokstavelig talt lag på lag med historie.  

Utforsk de trange brostens belagte gatene som ender opp i små eller store torg, det største torget er Plaza de Armas med katedralen i Cuszo. 

Jeg er så fasinert det ene maleriet i katedralen, bildet av Jesus siste måltid. Jesus ser ikke ut som på våre bilder, han ser ut som han kommer fra Andesfjellene – og maten ved det siste måltid er inspirert av lokale råvarer. 

farerike klær i peru by ben ostrower

Besøk lokale marked som f.eks San Pedro markedet hvor bønder fra området kommer inn å selge sine produkter. Det er et livlig marked hvor mange fremdeles går i fargerike tradisjonelle Peruanske klær, og du får se grønnsaker, frukt og kjøtt som produseres i fjellområdet.  Det er alltid morsomt å besøke lokale marked på en Peru ferie.

Du vil bli overrasket over alt som gror såpass høyt oppe i Andesfjellene, det hjelper å ligge nesten på ekvator. 

handelgate i cusco pa ferie i peru

Inkarikets viktigste tempel Korichancha ligger i sentrum av Cusco, dette ble i sin tid bygd for solguden Inki. Når spanjolene kom så ødela de templet og bygde Convento de Santo Domingo på tempelets ruiner. 

Litt utenfor sentrum kan du besøke Sacsayhuaman og Q’enqo som ligger på en høyde utenfor selve byen. Du får se Sacsayhuaman som er et imponerende forvarsverk fra Inkatiden og Q’enqo som var et hellig området med både offersted og hellig hule. Her får du en flott utsikt over byen Cuzco og forstår hvorfor Cusco er kalt den røde byen.

Peru ferie cusco lokale klær

I Cuzco har du mulighet til å smake på nasjonalretten marsvin, det er flere restauranter som serverer det. Den grønne nasjonale drinken Pisco sour må prøves når du er på ferie i Peru.

marsvin er nasjonalretten i Peru Sor Amerika her ferdig dandert til a spise

Cusco eller Cuzco?

Det er litt forvirrende at byen har to skrivemåter. Jeg har valgt å bruke Cuzco da det er mest brukt på engelsk. Det som er viktig å vite er at der er samme by!

Da spanjolene inntok Andesfjellene hadde ikke Inkane et skriftlig språk, og på den tiden ble navnet skrevet på enda flere måter som “Qosqo” eller “Qosqu” i tillegg til dagens skrivemåter.

For ca 40 år siden ble det bestemt lokalt at byen skal hete Cusco da det lokale Inka språket Quechua ikke har lyden “z”. I Peru staves byen med “s” mens mange andre språk holder på “z”. Det betyr at i Peru vil det stå Cusco.

Man kan få litt panikk om man plutselig får det for seg at det er to forskjellige byer, men heldigvis så er det en og samme by!

koselige Cuzco Cusco i Peru Inkanes navle

Den Hellige Dalen

den hellige dalen sacred valley peru cusco cuzco by kyle frost

Sacred Valley, den hellige dalen ligger en kjøretur unna Cuzco. Dalen er vel hellig fordi den ligger litt lenger ned, sånn ca på 3000 meters høyde. Det betyr at man kan dyrke mer mat!

Her kan du nyte vakker natur, den frodige dalen omringet av snødekte fjelltopper på over 5000 meter over havet. Her er det små gårdsbruk som dyrker mat på terrasser, og høydeforskjellen gjør at det er forskjellige klimasoner oppover langs fjellskrenten.  

Det er mulig å bo hos en lokal familie eller på et lite hotell i den Hellige dalen, det er en unik opplevelse hvor du får se hvordan livet er i Andesfjellene.

sacred valley den hellige dalen cusco peu by willian justen de vasconcellos

Landsbyen Pisac er kjent for sitt marked, de travleste markedsdagene er søndag, tirsdag og torsdag. 

Her kan du kjøpe pledd og klær laget av lama ull, fargerike luer og votter, mat, grønnsaker, kjøtt eller kanskje en lama? Om du kommer på feil dag selges ikke lama, det er bare på de travleste markedsdagene. 

Barn i Ollantaytambo Peru Sor Amerika

I den Hellige dalen finner du også verdens eldste Inka landsby Ollantaytabo hvor det bor folk den dag i dag. 

Inka byen Ollantaytabo har smale steinlagte gater og kanaler, men byen er mest kjent for terrassene fra inkatiden. Besøk et hjem i den Hellige dalen, her bor en familie ofte på et rom. Et lite hellig sted finnes ofte inne i rommet, her er det ofringer og skaller fra avdøde slektninger sammen med lys og blomster. Kjøkkenet er vanligvis ei grue, og det er ofte mange marsvin i området. Marsvin er nasjonalretten i Peru, det smaker og lukter som ribbe. Jeg garanterer deg at et slikt hjemmebesøk blir noe du aldre glemmer fra din ferie i Peru.

Du kan ta toget fra Ollantaytabo til Machu Picchu eller Aguas Calientes som stoppet heter.

Machu Picchu

familieferie til machu picchu peru

Machu Picchu i Peru Sør-Amerika står på mange Bucket lister. Det forstår jeg godt, for Machu Picchu er noe for seg selv, stedet er magisk. 

Beliggenheten mellom de høye Andesfjellene gjør at du blir fasinert fra første øyekast.  Å gå rundt i selve byen kan du virkelig kjenne på hvordan livet engang var her. Her bodde Inkaer av høyere rang, og livet før Spanjolene kom måtte være godt her. 

Jeg anbefaler å benytte en lokal guide for en omvisning først, slik at du får høre om gatene, bygningene og hvordan de ble brukt. Ta deretter en gåtur opp til Sun Gate, her får du en fantastisk utsikt over Machu Picchu. På veien tilbake fra Sungate, ta turen inn til selve Machu Picchu og gå på egen hånd i den gamle byen. 

Dette er jo en av høydepunktene når du er på en Peru ferie. Gå rundt i de gamle gatene og se for deg livet, også er det store spørsmålet – hvorfor forlot Inkanene denne flotte byen?

KFJ Machu Picchu

Hvordan kommer man seg til macchu picchu?

Det er flere måter å komme seg til Machu Picchu. Du har valget mellom tog eller å gå. 

Nærmeste flyplass er Cusco International Airport, som du allerede vet er det et must å benytte noen dager i den vakre byen Cuzco. 

Fra Cuzco kan du faktisk ta toget til Aguas Caliente, som er byen ved Machu Picchu, men jeg anbefaler å ta buss til Ollantaytambo og toget derfra til Aguas Calientes. 

Det er vanligvis over 20 daglige avganger på strekningen. Togturen Ollantaytambo – Aguas Calientes / Machu Picchu tar nesten 2 timer.

Om du vil gjøre som Inkaene så går du inn til Machu Picchu, du kan gå den klassiske inkatrailen eller en dagstur hvor du ender opp på Machu Picchu på ettermiddagen. 

Det er viktig å merke seg at både tog, inka trail, inngang til Machu Picchu er begrenset og bør absolutt forhåndsbestilles når man planlegger ferie i Peru. Ved kjøp av Peru ferie pakke er dette selvsagt inkludert.

 

Aguas Calientes ved machu picchu

aguas calientes ved macchu picchu by giancarlo revolledo

Den lille landsbyen Aguas Calientes er selve inngangsporten til Machu Picchu. Toget stopper midt i byen, og du ankommer mer eller mindre midt i et marked. Dette stedet er en turist landsby, men ganske koselig med flere små restanter og godt utvalg i bosteder.

Aguas Calientes betyr varmt vann, grunnen er at de har en varm kilde her. Du kan ta med badetøy og mingle med de lokale og ta et varmt bad. Dette er ikke et spa, men en enkel lokal varm kilde. 

Jeg har en av mine favoritt hotell her, for meg er Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel selve paradis. Jeg digger dette hotellet som ligger langs fjellskrenten rett utenfor selve byen. Det er som å bo i en tropisk eksklusiv landsby hvor sagnomsuste globetrottere bodde den gang Machu Picchu ble oppdaget. Å bo her er også et høydepunkt for meg når jeg er på ferie i Peru.

rommet mitt pa Inkaterra macch Picchu

Machu Picchu ligger ovenfor landsbyen Aguas Calientes. Du kan gå opp den bratte stien eller ta bussen, byen Aguas Calientes ligger på 2040 meter over havet mens Machu Picchu ligger på 2430 meter over havet. Bussen er inkludert i feriepakker. 

Amazonas i Peru

Puerto Maldonado Amazonas Peru

Om du har drømt om å besøke Amazonas så har du mulighet mens du er på ferie i Peru. Det går fly både fra Cuzco og Lima til Puerto Maldonado som ligger i verdens største regnskog. Det er utrolig å fly inn å se Amazonas fra luften, for så å lande på den lille flyplassen. Har du kjøpt en feriepakke blir du møtt her og tatt med videre opp elva med en lokal båt til ditt bosted. 

Også her har jeg en hotell favoritt, for meg er Amazonas det å bo i egen cabana på Inkaterra Hacienda Concepcion. Det å sove med alle de rare lydene mer eller mindre midt i Amazonas, se ildfluer når det er blitt mørkt, reise med båt i verdens største elvedelta eller gå på stier under de store eldgamle trærne med sovedyr hengende på en grein og fargerike papegøyer skavdre over hodet ditt, det er en uforglemmelig opplevelse. 

I elva finnes det både krokodiller og priaya, så det gjelder å holde seg i båten. Om du ønsker å oppleve Amazonas i høyden kan du gå på hengebruer 40 meter opp i trærne og se på apekatter og fugler som lever sitt liv her. 

Jeg digger dette området, jeg har bodd helt alene i den flotte hytta med gangstier opp til selve hotellet. Man skulle jo tro at en skulle bli litt redd og føle seg alene, men jeg føler en ro her – det er noe spesielt med dette stedet. Et besøk her er for meg et must på min Peru ferie.

Lima

Lima hpvedstaden i peru sor amerika by willian justen de vasconcellos

Hovedstaden Lima i Peru er absolutt verdt et besøk, du vil mest sannsynlig bli overrasket over den vakre beliggenheten, de flotte bygningene og den interessante historien. Ta noen dager i Lima før du reiser hjem, her kan du handle og kose deg på en av de mange gode restaurantene. 

Lima ligger ved Stillehavet, og alle som har sett Stillehavet vet det er ikke stille, bølgene slår inn og surfing er populært her. Lima er Perus største by med over 9 millioner innbyggere, og den 3 største byen i Sør-Amerika etter Sao Paulo og Mexico City.

Du bør bo i bydelen Miraflores i Lima, dette er den trygge bydelen med ute-cafeer, restauranter og butikker. Shoppingsenteret Larcomar i Miraflores er bygd inn i klippeveggen mot Stillehavet, i tillegg til shopping kan du besøke an av restaurantene med fantastisk utsikt over by og hav.  Like nedenfor finner du en av Limas mest kjente restauranter La Rosa Nautica som ligger på en molo ut i Stillehavet. 

Bruk en ettermiddag og nyt solnedgangen fra en av disse restaurantene. Har du ikke prøvd Perus kjente rett Ceviche eller den nasjonale drinken Pisco sour tidligere på turen er det tid for det nå. Det er noe du må smake på din Peru ferie.

Bydelen Miraflores i Lima har også en pyramide. Pyramiden Huaca Pucllana er eldre enn Inka kulturen, denne pyramiden ble bygd av Lima-kulturen for 1500 år siden.

Parque del amor love park in miraflores lima peru

Kjærlighetsparken el Parque del Amor ligger vakkert til ved Stillehavet og parken er veldig insta-vennlig med flott bakgrunn for selfies og kjærestebilder. Den peruanske kunstneren Victor Delfin tydelig er inspirert av parken Parc Güell i Barcelona.

ferie i peru lima MATE Museo Mario Testino Distrito de Barranco

Bohem bydelen i Lima Barranco grenser til Miraflores. Mest kjent er MATE Galleriet som ligger i en utrolig flott bygning fra 1800-tallet. Galleriet er grunnlagt av den kjente motefotografen Mario Testino, galleriet viser mange av hans verk i tillegg til samtidskunstnere fra Peru. 

gamlebyen kolinibygninger i lima peru by eduardo garcia

Du kan ikke forlate Lima uten å ha besøkt den historiske bydelen rundt Plaza de Armas, her ser du vakre bygninger fra Spanjolene regjerte i Peru.  I gamlebyen i Lima kan du nesten tro du er i Spania med flotte fargerike vakkert utsmykkede bygninger med balkonger i mørkt tre og imponerende dører. 

Ta en guidet tur inn i Kirken og klosteret Basilica y Convento San Francisco i gamlebyen i Lima og hør fasinerende historier fra kolonitidens Lima. Mest kjent er nok katakombene med hodeskaller og skjellett, noen lagt i pent mønster andre i store dunger. Også her kan du se et bilde av Jesus site måltid med kortreist mat som marsvin, poteter og chili.

En ferie i Peru vil gi store opplevelser og minner fra livet. Første gang jeg kom til Andesfjellene ved Cusco tenkte jeg at det var nesten som å komme til en annen planet. Jeg ble fasinert og har vært tilbake flere ganger både til Machu Picchu, Cusco, Lima, Amazonas og Titicacasjøen. 

Peru ferie anbefales på det varmeste, spør gjerne – jeg har vært på ferie i Peru!

Peru ferie

bli inspirert!

Les om kule steder å besøke, reisetips og forskjellige ting man kan oppleve verden rundt.