Lofoten

utsikt over Lofoten fra Reinebringen 16 9 scaled

Lofoten på 5 dager

Å oppleve Lofoten i sol har lenge stått på ønskelista, og noen vakre dager i oktober fikk jeg drømmen oppfylt! 

Det var meldt strålende vær i nord og da var det bare å pakke tur-klær og campingutstyr. Endelig skulle jeg ta turen til vakre Lofoten.

Dag 1
Norg Norge scaled

Første delmål er Nord-Norge, det er en sann glede å passere Nord-Norge porten. Da er man virkelig på tur, her starter eventyret!

Det er rart å tenke på at de planlegger å ta ned “Nord-Norge porten”, da den visstnok er stigmatiserende. Den er ikke vakker, men jeg syns det er kult å passere skiltet på vei nordover. 

En dag skal jeg kjøre kystveien, men denne gangen ble det E6 forbi Børgefjell, Mosjøen, Mo i Rana og over Saltfjellet videre forbi vakkert kystlandskap og ut til Engeløya i Steigen. 

På vei til Steigen danset nordlyset foran bilen, og jeg var sikker på at jeg kom til å bli bortskjemt med vakkert nordlys på denne turen. Der tok jeg dessverre feil. 

Kjøreturen fra Trondheim til Steigen litt over et halvt døgn med effektiv kjøring og noen korte pauser.

utsikt fra teltet i Bøsanden Steigen scaled

Bøsanden i Steigen er kjent for sin vakre strand med mektige fjellknauser som et unikt bakteppe, og fra stranda har du har utsikt til Lofoten! 

Bak fjellet er det stjerner og litt nordlys. Månen lyste fint på teltet.  

Parkering er like ved stranden, og det er et offentlig toalett der. Man vippser bare noen kroner til de som holder dette vedlike. Utsikten er upåklagelig!

en natt i telt i okotber Bøsanden Steigen på vei til Lofoten scaled
Dag 2

Det er en liten omvei på nesten 1 time pr vei å kjøre via Bøsanden, skal du campe er det absolutt verdt det. På sommeren går det en ferje fra Skutvik til Svolvær, men i oktober må man kjøre opp til Bognes og ta ferja til Lødingen. Det tar nesten 2 timer å kjøre fra Bøsanden til Bognes. 

Ferjeturen tar en time, og du bør planlegge på forhånd da det ikke er så mange ferjeavganger å velge mellom. Fra Lødingen tar det 1 1/2 time å kjøre til Svolvær. 

Naturen er fin, men det som kommer etter Svolvær er det du husker resten av livet.

Svolvær Lofoten i oktober scaled
svolværgeita lofoten scaled

Svolvær er Lofotens største by med ca 4800 innbyggere, byen har både flyplass og Hurtigrute anløp.

I disse Instagramtider så er det vel Svolværgeita som er mest kjent, det postes spektakulære bilder hvor det hoppes mellom fjelltoppene. 


Jeg trodde at “geita” var på toppen av fjellet, men skimtes til høyre for den rød lystolpen på bildet. Tok et bilde av de kjente toppene, trygt nede i bygata i Svolvær!

Starter du ditt Lofoten eventyr i Lødingen blir det bare mer spektakulært jo lenger du kjører. 

Første overnatting var hyggelige Kabelvåg hvor jeg hadde bestilt “A room with a view”. Superfornøyd! 

Jeg gledet meg sånn til å nyte nordlyset både fra verandaen utenfor og fra mitt fantastiske hjørnerom. Utsikten var uforglemmelig, men nordlyset ville ikke vise seg for meg denne kvelden. 

A room vith a view in Kabelvåg Lofoten scaled

Dagen var da fremdeles ung da jeg ankom Kabelvåg, så ettermiddagen ble tilbragt i fiskeværet Henningsvær. 

Turen ut til denne perlen går forbi bratte fjell og over bruer ut i havet til sjarmerende Henningsvær. I store deler av Lofoten var det meste stengt, men i Henningsvær var et par spisesteder åpne. Det ble god lunch på den hyggelige Klatrecafeen og en gåtur byen rundt. 

Fotballbanen ligger helt på den yttereste øy, det må da være en av de mest spektakulære beliggenheter for en fotballbane? 

Dag 3

En skikkelig kose-dag med mer tid til opplevelser!

Ferden gikk fra Kabelvåg, og forbi skiltet til Henningsvær for å utforske Lofoten ytterste del. Fjellene blir større og utsikten er uforglemmelig denne vakre høstdagen.

En svipptur ned til søte Nusfjord var absolutt verd turen. Tror det  er mange turister her i den korte høysesongen, men i oktober føltes det nesten som å være alene i verden. 

Nusfjord var veldig nusselig og fotogen da bygningen var mer samlet enn i f.eks Henningsvær.

Nusfjord fiskevær i Lofoten Norge scaled
Nusfjord fiskevær i Lofoten scaled
Nusfjord Lofoten Norway scaled

Til tross for at det er oktober måtte Rambergstranda prøves! En bereist globerotter kan ikke klage hverken på sandkvaliteten eller klarheten i vannet. Palmesus var byttet ut med mektige fjell, en arktisk strand er utrolig vakker.

Rambergstranda i Lofoten Norge i oktober scaled
Rambergstranda i Lofoten i oktober scaled
Rambergstranda Lofoten scaled

En av turens høydepunkter er turen til Ryten, det er egentlig et must i Lofoten. Her får du den fantastiske sammensetning av stupbratte fjell, kritthvite strender og hav så langt du kan se. 

Fjellene i Lofoten er ikke så veldig høye så du trenger ikke bruke hele dagen for å nå toppen. Toppen av Ryten er 543 moh og det er lett å følge stien. Turen tar 2-3 timer. Jeg parkerte på Medvoll, der er det en parkeringsplass og du betaler lett med Vipps. 

Om jeg kommer hit på sommers tid skal jeg ta turen via Kvalvika, denne gangen ble det bare en topptur. 

Dagen var på hell da jeg gikk ned fra Ryten, og jeg fikk nyte en vakker solnedgang.

Topptur til Ryten i Lofoten utsikt til Kvalvika 1 scaled
Ryten Lofoten 543 moh scaled
Solnedgang i Ryten Lofoten scaled
Sakrisøy overnatting scaled

Jeg bodde to netter koselige Sakrisøy Gjestegård, som ligger midt på den lille Sakrisøy. I oktober var det stille og rolig, restaurantene stengte for sesongen i starten av august. Det var uansett et flott utgangspunkt til de vakreste stedene i Lofoten.

Sakrisøy ligger på veien ned til Å, i dette området går hovedveien fra øy til øy knyttet sammen med broer. 

Når du kommer til første utsiktspunkt på topptur til Reinebringen ser du ned til disse øyene.

Jeg speidet etter nordlys hver kveld, månen og stjernene skinte vakkert men nordlyset glimret med sitt fravær.

Dag 4

Enda en dag for eventyrlige opplevelser!

Jeg fikk høre at det kunne være opptil 1000 pr dag som tok turen opp Reinebringen på sommeren. Jeg er ikke alene om å ha vært her, og det er jeg glad for, dette er virkelig en opplevelse jeg unner alle!

I oktober var det ikke mange som tok turen, selv om det minnet om en deilig frisk sommerdag. Du kan velge mellom to parkeringsplasser, en i Reine og en på den andre siden av tunnelen. Uansett valg er det litt å gå før du kommer til selve stien. 

Du jobber deg oppover langs fjellsiden med ca 1500 trappetrinn som tar deg nesten helt fram til første utkikkspunkt. Det er luftige partier underveis og mange steder for å sette seg å nyte utsikten.

Første utkikkspunktet er laget slik at til og med jeg, med min høydeskrekk, klarte å se over kanten. Du kunne ligge på store steiner som gikk oppover, det funka for meg. 

sherpatrapper opp til Reinebringen Lofoten scaled
utsikt over Lofoten fra Reinebringen scaled
sherpatrapper opp til Reinebringen i Lofoten scaled

Fra første utkikkspunkt går turen langs eggen til en av de mest unike utsiktene, 360 grader variert og helt fantasisk utsikt. Toppen er 448 moh. Dette er en opplevelse jeg unner alle. Uforglemmelig. 

stien opp til Reinebringen Lofoten Norge scaled
reinebringen utsikt scaled

Det var litt rart, det var litt trist å gå ned. Ville egentlig ikke forlate denne vakre utsikten.

Når man er på disse kanter og har kjørt Lofoten på langs fra Lødingen må man ta veien så langt den går, hele veien til Å. Det stedet som har bare en bokstav i navnet sitt, det stedet jeg har sett på kartet. Å helt ytterst i Lofoten. Dit måtte jeg. 

Stedet Å er vel mer interessant enn vakker, det virket som de ikke ville ha turister inn der de bodde. Etter tunnelen kommer du til en stor parkeringsplass, her stopper veien. 
Herfra er det bare å spasere stien ned til kanten og se på resten av Lofoten som ikke har vei og mest sannsynlig svært få hus, se på havet og ut til Værøy og kanskje Røst om det er mulig å se så langt. Det var et vakker skue.

Lofoten Norge Norway scaled
Dag 5

Ferje fra Moskenes kl.0700 til Bodø kl.1015. Det er ikke mange ferjer, så man bør bestille plass for å være sikker. Jeg bestilte og betalt på nettet, viste fram qr-koden på kaia. Det gjelder bare å stille seg i riktig kø, den køa for de som har bestilt. 

Turen over gikk fint, det var fin natur å se på, dessuten sovna jeg litt midt utpå turen. 

Jeg rakk en deilig kopp cappuccino Bodø før turen gikk hjem til Trondheim. Kom hjem ganske sent på kvelden, tror det tok ca 10 timer å kjøre fra Bodø.

cafe coffee break scaled

Har du ikke vært i lofoten??

Jeg har ofte fått høre “har du ikke vært i Lofoten du som har vært overalt ellers?”. 

Jeg forstår at det egentlig er et must at hver reise- og natur glade nordmann må ha besøkt Lofoten. 

Nå har jeg vært i Lofoten, fått en smakebit av et vakkert og unikt landskap med dype tradisjoner. 

Jeg drømmer om å komme tilbake på sommeren i finvær, helst på sykkel uten å bli kjørt ned av en bobil langs veien. Jeg har lyst å campe i Kvalvika, bade på de kritthvite strendene med iskaldt vann og forhåpentligvis er det deilig varmt sommervær til å varme en forfrossen badegjest.

Takk igjen til Covid-19 som egentlig gjør livene våre problemfylte og som jeg innerst inne hater, men pandemien har gitt meg muligheten til å oppleve Norge. 

Har du spørsmål eller noen gode råd om Lofoten, kom med en kommentar. Gleder meg til å høre fra deg.

Håper med dette å spre ReiseGlede i en grå tid 🙂 

Er du glad i å reise og oppleve verden, følg FlipFlopTraveller på Facebook.

bli inspirert!

Les om kule steder å besøke, reisetips og forskjellige ting man kan oppleve verden rundt.

4 thoughts on “Lofoten”

  1. Flott Kristin, fin beskrivelse av mitt favorittsted i Norge, Lofoten?
    Du rakk mye på fem dager men ja Lofoten må oppleves på sommeren også?
    Man går nok aldri tom for fine steder å besøke i Lofoten?

Skriv en kommentar