Sør-Afrikas kjente roadtrip

Garden
route

Kjøreturen langs den vakre kystlinen fra Cape Town til Port Elisabeth er kjent som Garden route i Sør-Afrika. Du kjører gjennom små sjarmerende kystbyer, vingårder, strender og røft landskap hvor du kan se rett ut i havet mot Sør-polen. Start bilturen i Port Elizabeth så får du nyte synet av Table mountain når du kjører inn til Cape Town helt på slutten av turen.

Kjør på egen hånd
Spesialdesignet for deg

garden route south africa sor afrika by nabeel laher

Hvor mange dager trenger jeg på garden route?

Du bør iallefall sette av 4 dager på å oppleve Garden route, mange bruker så mye som 2 uker. Det spørs hva du vil gjøre underveis. Om du ikke kombinere safari med Garden Route kan man snu ved Storms River når man kommer fra Cape Town. Velger du å kjøre tur retur, ta forskjellige stopp i hver retning. Det er mulig å fly inn til St. Elizbeth g George.

Stellenbosch Wine Estate at sunset

er det trygt å kjøre Garden route?

Garden route i Sør-Afrika er kjent som en trygg kjørevei, både for de som reiser alene, damer og barnefamilier. I Sør-Afrika er det venstrekjøring. Jeg syns det går greit å kjøre på venstre side av veien når man har bil med ratt på “feil” side.
 Jeg anbefaler å planlegge reisen slik at du kjører på dagtid, dette av flere grunner. Du får se det flotte landskapet, gatene er sjelden opplyst og det er både dyr og mennesker langs veien. 
To tips for tryggere reise er å ikke ta med haikere og ikke etterlat ting synlig i bilen. Det er faktisk ikke bare mennesker som stjeler her, bavianer har lært seg å åpne biler og vet hva de vil ha. Så husk lås bilen om du bare skal en liten tur ut.

garden route stellenbosch south africa sor afrika by werner du plessis

Beste årstid å kjøre Garden route

Jeg anbefaler å ta turen engang mellom september og april, da får du nyte turen med lange lyse dager. På den sørlige halvkule er det vår og sommer på denne tiden slik at du også får med deg blomstringen av de eviggrønne buskene. I Sør-Afrika kaller de blomstringen for fynbos. Du kan kjøre Garden route året rundt.

Om du vil se hval er de beste månedene august til oktober.

Boulders Beach Cape Town South Africa by kym ellis 1 scaled

Hvor er Garden route?

Garden route går fra Mossel Bay og Storms River på N4 highway  helt sør i Sør-Afrika. Det er en velkjent og vakker kystvei som går innom kjente steder som George, Wilderness nasjonalpark, Knysna og Plettenberg Bay. Selve Garden Route er bare 20 mil lang, men du må jo komme deg til Mossel Bay eller Storms River også. Du kan velge mellom å kjøre deler av veien, kjøre tur retur eller fly en strekning. De fleste tar turen fra Port Elizabeth til Cape Town da dette er steder hvor man kan fly til slik at man kan kjøre en vei. Fra Port Elizabeth kan man også kombinere safari med bilturen. Den største grunnen til å starte i Port Elizabeth er at man da får med seg den vare innkjøringen til Cape Town med utsikt til Table mountain.

Hvordan kommer man seg til garden route?

Nærmeste internasjonale flyplass er Cape Town International Airport eller St Elizabeth International Airport. Det går mest fly til Cape Town, og du får mest sannsynlig billigere billetter hit. Det går innenriks fly mellom St Elizabeth og Cape Town. Om du velger å kjøre tar det i overkant av 8 timer å kjøre strekningen tur retur.

Steder å besøke langs garden route

Jeg har tatt utgangspunkt i at du starter i Port Elizabeth, og avslutter i Cape Town. Stedene langs Garden Route er skrevet i den rekkefølgen. 

Port Elizabeth & Safari

Port Elizabeth er en ferieby med strand, cafeer, butikker, restauranter og uteliv. 

Ikke langt fra Port Elizabeth ligger Aldo Elephant National Park, et malariafritt Big 5-reservat. Her bor du på en  flott safari lodge samtidig som du får oppleve den sørafrikanske villmarken på sitt beste.  Her finner du bla løver, elefanter, bøfler, neshorn, leopard, sebraer, giraffer og antiloper. Ha 1 til 2 overnattinger her slik at du får oppleve dyrene i Afrika!

Storms River

Start dagen med en morgen-safari før du setter kursen mot den spennende Storms River. Nyt synet av de store yellowood trærne i Tsitsikamma-skogen og kjør ned de gamle elefantstiene til munningen av Storms River. Turen går gjennom en fantastisk regnskog med et fargerikt fugleliv. Her er det muligheter for spennende aktiviteter som strikkhopp, zipline og kajakktur. Her starter også Otter Trail som er en 5 dagers gåtur langs den røffe kysten med både fjell og sandstrender. 

 

Plettenberg Bay

Plettenberg Bay har fantastiske sandstrender mellom bratte fjellformasjoner. Området er populært blant surfere. Du har muligheten til å se delfiner og hvaler her året rundt. Gå gjerne turstien til The Point og ta med godsaker til en hyggelig piknik. Turen er på en liten mil tur/retur. Har du lyst å se mange tropiske fugler på nært hold, ta turen innom Birds of Eden med over 3000 fugler som er reddet fra et liv i bur. 

Wilderness National Park

Nasjonalparken ligger midt i mellom de kjente byene George og Knysna. Wilderness nasjonalpark er populær for korte og lengre gåturer og har godt merkede turstier i frodig skog som slynger seg forbi fossefall, elver og strender med mektige fjell i bakgrunnen. Våtmarksområdene er perfekt for fugler, her ser du et godt utvalg av eksotiske fugler. Fra Dolphin  point kan du bli med på delfin og hval sigtseeing, leie en kano, båt eller sykkel. Bli med på fisking eller paragliding.

Knysna

Om du ikke skal benytte deg av aktivitetene på stedene du har passert  er kunstnerbyen Knysna et hyggelig overnattingsted etter Port Elizabeth. Knysna er en av perlene langs Garden route. Nyt kvelden med å vandre i de koselige gatene og stikk innom noen av de sjarmerende små butikkene før du koser deg med fersk sjømat på en av de lokale restaurantene i havna. Bruk gjerne en ekstra dag her, lei en sykkel og utforsk det vakre landskapet. Zhosa folket bor i dette området, og det et interessant å arrangere et besøk i en lokal landsby.

 

George

Den lille historiske byen George ligger 8 km fra hovedveien. Byen ble grunnlagt i 1811 var et senter for salg av tømmer i dette området Liker du blomster så stikk innom Garden Route Botanical Garden. Byen har noen fine historiske bygninger, en liten kirke St. Marks Cathedral og den større kirka Dutch Reformed Mother Church. Byen George har ca 10 golfbaner, og er nok mest kjent som en golf destinasjon.

Oudtshoorn

Om du kjører Route 62 fra Knysna, den kjente fjellruten, kommer du til den lille byen Oudtshoorn. Her finner du over 400 strutsefarmer og byen er verdens største eksportør av strutseprodukter. Oudtshoorn ligger på en prærie omgitt av fjell. 

Mossel Bay

Feriebyen Mossel Bay, eller Mosselbaai som den heter på Afrikaans, har mange aktiviteter for den besøkende. Her kan du dykke med hai, dykke etter skipsvrak, surfing og snorkeling. Det sies også at Mossel Bay har verdens nest mildeste klima etter Hawaii. Her finner du også den eneste stranda i Sør-Afrika som vender nordover. Det er en gammel sjøfartsby med en spennende historie, av den grunn finner du også en god del museum her. Seal island med hundrevis av seler er absolutt verd et besøk. Er du heldig kan du se delfiner, til og med fra land

Stellenbosch

Lange vinranker strekker seg fra røttene av de bratte, mektige fjellene i området og omkranser Sør-Afrikas eldste by, Stellenbosch. 

Byen er kjent for sine hvite bygninger og store eiketrær. I denne lille universitetsbyen har man over flere generasjoner perfeksjonert kunsten å leve det gode liv. Gatene er rene og fredelige, vinen er eksepsjonell og restaurantene er blant de beste i Sør-Afrika. 

 

Du må unne deg en overnatting på en vingård i Stellenbosch. Nyt deilig vin og mat i unike omgivelser. 

Kapp det gode håp

Møt pingvinene på Kapp det Gode Håp, verdens eneste landhekkende pingvinkoloni. 
Opplev det
 mektige landskapet hvor Atlanterhavet møter Indiahavet, hvor bølgene slår inn over hvite sandstrender og dramatiske klipper strekker seg bratt opp fra havet. 

Naturen på Kapphalvøya er utrolig vakker, og veien tilbake til Cape Town toppes med utsikt til Table Mountain og en av verdens vakreste byer. Forbred deg på fantastiske naturopplevelser og utladet kamera!

Les mer om Kapp det Gode Håp og kjøreturen fra Cape Town.

Kjøp en feriepakke

Få reisen din designet etter dine ønsker. Ikke bruke verdifull ferietid til å prute, bli lurt eller lese deg opp på steder og overnatting. Senk skuldrene, kjøp en feriepakke og nyt livet!