Ferie i Thailand Reiseguide

solnedgang i krabi by andreas brucker narrow

Thailand er et av mine favoritt ferieland, her finner jeg deilig mat, god standard og fantastiske spa. Alt ligger til rette for å lade opp batteriene og nyte livet på ferie i Thailand.

Mitt første besøkt til Smilets land var i 1989, turismen var i sin spede begynnelse. Opplevelsene stod i kø, møte med forskjellige folkegrupper i nord og vakker natur.  Jeg kommer aldri til å glemme øyeblikket jeg for første gang så en tropisk strand – som så ut som et postkort.

Strand som på et postkort

Ferie i Thailand

I dag er Thailand er et veletablert turistland med alle de positive og negative sider det bringer. Det gjelder å finne riktig sted for deg, riktig sted er magisk – mens et feil valg vil gi deg en dårlig opplevelse.  Av den grunn er det lurt å lese en Thailand reiseguide som denne. 

Thailand er kjent for sine hyggelige innbyggere og vakre strender. Dette er i dag delvis sant, jeg må jo være ærlig! Noen steder har turismen tatt overhånd, en del innbyggere lei av alle besøkende og kan være veldig intense i å få solgt sine varer. Personlig syns jeg utbygde strender med høyhus ødelegger min trope idyll. Alt håp er ikke ute, det finnes mange steder som har samme idyll som i 1989! Det gjelder bare å planlegge og reise til ditt drømmested.

ferie i thailand

Hvorfor reise på ferie i Thailand?

Det er så mange grunner til at man skal reise på ferie til Smilets land. Det er et svært behagelig og prisgunstig sted å besøke. Det er jevnt 30 grader året rundt, men luftfuktighet og mengde nedbør varierer i løpet av året. Sjøvannet er aldri kaldt, men i perioder kan det være såpass store bølger at man ikke bør bade. Planlegger du tur til Thailand kan det være lurt å lese mer om hvordan været er i Thailand.

Thailand reiseguide for ferie i Thailand

reis litt utenfor allfarvei for bærekraftig turisme

Ferie i Thailand uten turister?

Det faktisk mulig. Man må da belage seg på lavere standard og reise et stykke utenfor turist sonen. Jeg liker mellomtingen, et sted med få turister, bærekraftig turisme hvor lokalbefolkningen får en inntektskilde. Perlen Khao Sok Nasjonalpark ligger ikke langt fra de store turist stedene som Phuket og Krabi, men her får du oppleve den 20 million år gamle regnskogen både til fots, med båt og kano. Du kan også tilbringe litt tid i en fiskelandsby, bo på en homestay og bli kjent med livet på disse kanter.

Det finnes flere øyer som ikke er overbefolket, det som er felles for de er at de ikke har en flyplass på øya. Du kan lese mer om hvilken øy man skal velge i Thailand og øyhopping i Thailand.

Khao Sok River 1

Hvilken øy skal man velge i Thailand?

Når jeg skal nyte tropiske strender i Thailand så vil jeg bo på stranden, spise frokosten min med strandutsikt og såpass lite turister at strandselgere ikke syns det er verdt turen. Ettersom jeg liker solnedganger så er det et ekstra pluss med sola som går ned i det asurblå havet.

Vil du nyte strandlivet på en ferie i Thailand er det viktig å velge riktig sted til rett tid. Det er tre områder med vakre øyer, Krabi/Phuket, Siambukta og området rundt Koh Chang / badeferie nær Bangkok. Det er smart å reise en Thailand reiseguide før man bestemmer hvilke steder man vil besøke på ferie i Thailand.

 

Krabi / phuket

Koh Phi Phi Maya Bay Krabi Thailand

En av verdens vakreste skjærgårder ligger i området mellom Phuket og Krabi, og du kommer nærmest ved å fly til Krabi. Området er blitt brukt til mange film innspillinger som James Bond filmen «The man with the golden gun» og filmen «The Beach». 

Det er viktig å merke seg at selve Krabi er en Thailandsk by helt uten strand. Turistbyen heter Ao Nang, jeg anbefaler å unngå å bo i sentrum av Ao Nang da stedet både mangler sjarm og kveldssol. Det finnes mange flotte bosteder langs kysten fra Ao Nang, man bor da stort sett på resorter i vakre omgivelser. De som kjenner meg vet at det er ikke der jeg tilbringer mine reisedager, men vil bare si at det er mange flotte steder i dette området.

Jeg starter alltid min ferie i denne delen av Thailand med et par netter på Phra Nang Beach eller Railay Beach. Dette er små turist områder i fantastiske omgivelser. Man kommer hit med longtail båt, vasser ut ifra båten og inn til stranda. Bagasjen kommer trygt og tørt fram til stranda. Herfra er det bare å rusle opp til bostedet i paradis. Det er bare turister her, men stemningen er så god og naturen er magisk.

Området rundt Krabi og Phuket er fantastisk for øyhopping. Et tips er å starte i Krabi og øyhoppe til Phuket. Er du enda mer eventyrlysten øyhopper du fra Thailand til Malaysia. Så lenge du velger riktig sesong vil du aldre angre. Les mer om øyhopping i Thailand.

Siambukta

koh samui thailand by nehal patel scaled

I Siambukta finner du trope øyene Koh Samui, Koh Phangan og Koh Tao. Thailand reisguide hjelper deg å finne hvilken øys som passer deg for din ferie i Thailand: 

Den mest kjente øya er Koh Samui, denne vakre palmeøya har en flyplass og en havn. Det er forholdsvis enkelt å komme hit, og av den grunn er Koh Samui mest utbygd. Øya har likevel klart å holde på sjarmen, da ingen hus har lov å være høyere enn palmene. Her finner du alt fra heftig nattliv, shopping, spa, strandliv og rolige steder. Godt utvalg i restauranter. 

Koh Phangan er mindre utbygd, her kan du bo på luksus resort eller enkle hytter på stranda. På Koh Phangang er livet rolig de fleste dager, men når det er fullmåne samles ungdom fra hele verden til fullmåne fest på stranda  Haad Rin Beach.

Koh Tao er kjent som Thailands dykkeøy. Her finnes mange dykkeskoler, og man kan dykke blant vrak, tropisk fisk og korallrev. 

Badeferie nær Bangkok

sunset dinner at ko chang

Paradis øyene Koh Chang, Koh Mak og Koh Kut i Siam bukta er noen av mine øy-favoritter for strand ferie nær Bangkok i Thailand. Her får du nyte fantastiske solnedganger, det finnes gode bosteder rett på vakre tropiske strender. 

Dette er de beste strendene nær Bangkok, til tross for at du må regne med minst 5 timers reise. Jeg bestiller alltid henting på flyplass eller hotell i Bangkok, slik at jeg blir tatt med helt fram til hotellet på Paradisøya. Når man bestiller på forhånd så tar man hensyn til ferjetidene, det er bare å møte opp i resepsjonen til avtalt tid – så ordner resten seg helt av seg selv. Jeg har også tatt fly til nærmeste innenriks flyplass, tidsbruken var den samme, mer mas og dyrere – så det ble med den ene gangen. Privat bil med sjåfør fungerer supert. Når jeg er på ferie i Thailand vil jeg ha minst mulig stress og mas, mine feriedager skal kny nytes – så dette er organisert på forhånd.

Koh Chang er øya med mest turist fasiliteter i dette området, her kan du besøke landsbyer som står på påle ute i vannet, bli med på tur i jungelen, ri på elefanter eller kjøre ATV i naturen, ta båtturer med snorkling og lunch på ubebodde øyer. Det finnes et godt utvalg av restauranter, når du er blitt lei av deilig Thai mat så kan du få tak i både italiensk og internasjonal mat. Hele øya er vakker, men jeg unngår White Sand Beach fordi den er for utbygd om mangler sjarm.

Koh Mak er en liten paradis-øy, denne øya er den beste for sykling og gåturer. Øya er ikke så kupert som Koh Chang og har ikke like tett regnskog som på Ko Kut. Ko Mak har mange merkede turstier. Besøk den største landsbyen på nordsiden av øya og få et innblikk i det ekte Thailand.

Ko Kut er en av Thailands vakreste øyer med tropisk regnskog, små fiskelandsbyer og hvite vakre uberørte strender. Lei en lokal båt med skipper og dra på oppdagelses ferd, finn gjemte badekulper og fossefall i den gamle regnskogen. Øya er faktisk Thailands fjerde største øy, men har bare ca. 2000 innbyggere. Øya går under navnet Ko Kut og Koh Kood, dette er samme øy. Livet går sakte på Ko Kut og det heftigste nattlivet er å se sola gå ned i havet.

Både Pattaya og Koh Samet ligger nærmere Bangkok. Pattaya er ikke et alternativ for meg, det er ikke Thailand i det hele tatt – bare trist turisme. Koh Samet er en vakker øy, men kan ikke måle seg med Koh Chang, Koh Mak eller Ko Kut.

Les mer om de forskjellige øyene på øyhopping i Thailand.

Thailand reiseguide hjelper deg å finne best mulig ferie i Thailand. 

Hvordan er været i thailand?

Når er den beste tiden å dra på ferie til thailand klima vær

Mange lurer på hvordan klimaet er Thailand, så her i Thailand reiseguide kommer en litt informasjon om hvordan vær du kan forvente i Thailand. Jeg kan dessverre ikke love deg at værgudene ikke ombestemmer seg, men informasjonen er etter hvordan været vanligvis har vært.

Temperaturen i Thailand ligger jevnt på 30 grader året rundt, foruten i fjellene i nord.
Unngå regntiden om du ønsker å bade i krystallklart vann og se strender som ser ut som et postkort på ferie i Thailand. I regntiden er det store bølger, og strendene har ofte røde flagg. Det som er fint at det finnes stort sett et område som fungerer for badeferie året rundt i Thailand, om du velger rett. September er kanskje den dårligste måneden for å finne stille hav og vakker strand. Februar er kanskje Thailands sikreste måned, da er det ikke regntid noe sted.

 

Om man ser grovt på det kan man dele opp Thailands strand-klima i tre soner.

  1. Andaman havet, Phuket/Krabi området
    Sesongen starter i november og du kan kose deg på strendene helt til slutten av april.
  2. Koh Samui med naboøyer 
    Sesongen starter litt ut i januar, og det går greit å feriere her i våre sommermåneder. Beste tiden er uansett februar/mars. 
  3. Koh Chang med naboøyer
    Det er fint i dette området fra november og ut juli. På vår sommer vil det være litt regn, men det er vanligvis såpass stille hav at man kan nyte strandlivet både i jule og sommer ferien.

Thailand elephant walk behind monks

Været nord i Thailand, Chiang Mai / Chiang Rai
Om du reiser nordover på din ferie i Thailand så er desember til februar/mars den beste tiden å besøke Chiang Mai, da kan du forvente rundt 30 grader på dagtid og kjølige netter. I denne perioden skinner sola fra en stort sett skyfri himmel. Dette er den beste sesongen for trekking/gåtur i fjellene.  
Den varme sesongen starter i mars og varer til regntiden i starten av juni. I den varme sesongen kan du forvente deg cirka 40 grader på dagtid og høy luft fuktighet. Regntiden starter i juni varer til og med oktober/november, temperaturen er på rundt 32 grader og ca. 10 grader lavere på natta. Om du takler litt regn er dette en fin tid i nord, men det kommer minst et stort regnskyll per dag. 

Jeg håper denne Thailand reiseguide hjelper deg å finne riktig sted og tid for din drømme ferie. 

Jul i Thailand

lanterns in thailand by robert metz 1 scaled e1600017773230

En av mine «favoritt juler» ble feiret på ferie i Thailand, nærmere bestemt Koh Chang. Det var første jul utenfor Norge for barna på da de var 10 og 13 år, og barna var ikke så gira på å feire jul utenlands. Det skulle bare en julefeiring i Thailand til for å overbevise barna, siden har vi feiret flere juler utenfor Norge.

Om du ønsker strand ferie i jula i Thailand anbefaler jeg en av øyene i Andamanhavet, da flyr man til Krabi eller Phuket. Vil du litt mer utenfor allfarvei flyr du til Bangkok og tar deg ut til Koh Chang, Koh Mak eller Koh Kut.

Thailand med små barn

reise med små barn på ferie trygt by natalya zaritskaya

Jeg får ofte spørsmål om steder er barnevennlig, og da tenker man ofte på barneklubber og vannsklier. Jeg tenker at barnevennlig er en fin langgrunn strand, opplevelser som gjøres i barnevennlig tempo med tid til å kose seg underveis.

Det mest barnevennlige er når familien har tid til hverandre. Jeg har tatt med barna mine verden rundt, flere ganger på ferie i Thailand. Første gang var barna 1 og 4 år, det gikk veldig bra. Jeg syns Thailand er et av verdens mest barnevennlige land med lange sandstrender og fantastiske innbyggere. Det minst barnevennlige er flyreisen, og det tenker jeg at foreldrene selv vet hva deres barn takler. Kan de sitte 8 timer i bil er det lettere å sitte 8 timer i fly.

Jeg har designet reiser for mange familier gjennom årenes løp, flere reiste hver vinter til Thailand. Planlegg reisen ut ifra barnas behov, det betyr i hovedsak minst mulig stress og mest mulig tid til familie kos. Det er plass til mange opplevelser om det er det de voksne ønsker, bruk bare tid og planlegg godt. Bruk gjerne en reiseplanlegger for profesjonell hjelp. Det rare er ar det ofte er billigere å benytte en reisedesigner enn charter til Thailand, til tross for at du får mye mer inkludert.

Thailand på sommeren

floating market thailand scaled

Mange ønsker å dra på ferie i Thailand i sommerferien, det er jo da man har fri. Thailand er ikke på sitt beste i juni, juli og august – men fortvil ikke, det finnes alternativer! Thailand reiseguide vil hjelpe deg å finne riktig sted for best mulig ferie.

Koh Samui, Koh Phangang og Koh Tao er nok de beste sommer alternativ i tillegg til Hua Hin og Cha Am på fastlandet.

Koh Chang, Koh Mak og Koh Kut er også gode alternativer for vår sommer. Unngå Krabi og Phuket på sommeren om du vil nyte strandlivet, finner du billige billetter hit kan du bruke de som et utgangspunkt til å dra til steder med større sjanser for strandliv.

I nord-Thailand er det regntid på vår sommer, her vil må du regne med minst et kraftig regnskyll per dag. Regnskyllene varer vanligvis et par timer, så for de fleste går det greit.

Beste steder i Thailand

Thailand elephant walk behind monks 1 scaled

Hvor er det beste stedet i Thailand? Det er et vanskelig spørsmål, fordi alle har vi forskjellige krav, ønsker og drømmer. 

Thailand reiseguide kule reise kombinasjoner etter sesong:

Kombinasjon for jul, vinter og sommer:
Bangkok, Koh Chang, Koh Mak og/eller Koh Kut. Velg fra 1 til 3 øyer, finn ut hvilken som passer deg best.

Kombinasjon for november – mars:
Krabi, Railay Beach, Koh Lipe, Georgetown(Malaysia), Bangkok. Det er mulig å stoppe på Langkawi også, men jeg har ville brukt tid på stedene i forslaget. Les mer om alle de fantastiske øyene du kan vege mellom Øyhopping i Thailand.

Kombinasjon for februar-august:
Koh Samui, Koh Phangang, Koh Tao. Er du eventyrlysten kan utvide denne turen med å fortsette med ferje til Chumpon og fortsette landeveien opp til Bangkok. Man kan f.eks. ta et stopp i Cha-Am eller Hua Hin og avslutte i Bangkok.

Thailand opplevelser

Couple of kayakers swims in bay under the cliff. Krabi province Thailand
Elephant trekking in Khao Sok National Park Thailand

Thailand har så mye mer å tilby enn sol og strand. Storbyen Bangkok har noe for enhver smak, så lenge man liker storbyer. Om du lander i Bangkok trenger du ikke å dra inn til byen om du heller har lyst til å bruke tiden på natur opplevelser.

Khao Sok nasjonalpark er en juvel for deg som liker vakker natur, og er lett tilgjengelig fra Krabi og Phuket. Her får du flotte opplevelser i en av verdens eldste regnskoger, turer laget av lokale på deres premisser – såkalt bærekraftig turisme. Les mer om hva du kan oppleve i Khao Sok.

Nord i Thailand kan du gå på fjelltur og bo hos urfolk. Det er flere folkegrupper og det er spennende å bli kjent med de forskjellige kulturene som fremdeles lever tradisjonelt. I nord er det også mulighet for å kjøre ATV i naturen, rafting, strikkhopp, ri på elefant eller stelle en elefant for en dag. Chiang Mai er en hyggelig by med trivelig nattmarked og mange utfluktsmuligheter. 

Det finnes fine yoga senter i Thailand. På Koh Tao kan du kombinere dykking med yoga. I Chiang Mai finnes flere gode alternativer for yoga, og vil du kombinere yoga med paradis strand så kan både Koh Lipe og Koh Phangan være gode alternativ.

Mat i Thailand

eating local thai food

I Thailand starter mange egen bedrift, ofte er den i butikk, cafe eller restaurant. Det betyr at det er tett med spisesteder rundt i Thailand. Lokal Thai mat er selvsagt enklest å få tak i, på turiststeder kan du også få tak i internasjonal mat. Storbyen Bangkok byr på alle typer restauranter, fra enkel gatemat til fantastiske gourmet restauranter.

 På gata selger de ofte grillmat og oppskjært ananas eller mango lagt på is, god snacks langs veien.

 

Thai mat er både sunt og godt, mat tradisjonene fra nord til sør endrer seg. I sør finner du mer fisk og skalldyr på menyen. 

En ferie i Thailand byr på mange gode matopplevelser. Thailand reiseguide hjelper deg å manøvrere i et kanskje ukjent landskap. 

For å manøvrere enklere på menyen kan det være greit å vite at retter med «tom» i seg er kokte retter, står det “yam” så betyr det krydret salat og “gaeng” er karriretter.

Thai rettene pad thai, tom yum og papaya salad regnes som nasjonal retter i Thailand.

Pad thai er den kjente wok noodle retten med ferske grønnsaker og du kan velge mellom reker, kylling, oksekjøtt eller tofu. Retten toppes med den kjente pad thai sausen. Et must når man er i Thailand, den selges på gatemarked, cafeer og restauranter.

Tom yum er en smaksrik suppe, både sterk og syrlig. Det er brukt mange gode urter og krydder som gjør retten både sunn og smaksrik. Man tilsetter ofte kjøtt som f.eks. kylling i suppen i tillegg til grønnsaker.

Papaya salad er egentlig fra Laos, men er blitt en av Thailands mest populære retter. Man bruker papaya som ikke er helt moden og godt med krydder og urter. Det finnes mange forskjellige utgaver av papaya salat, men den er alltid god og smaksrik.

Frukt i thailand

frukt i thailadn by stefano alemani

Når man er på ferie i Thailand, må man kose seg med frisk eksotisk frukt. Den beste frukt sesongen i Thailand er fra april til juli, men det finnes deilig fersk frukt å få tak i året rundt.

excotic fruits

Mango er min favoritt, og den er også brukt i den Thailandske desserten mango sticky rice. Trodde aldri noe skulle smake bedre enn norske jordbær, så overraskelsen ble stor da jeg fikk smake en nyplukket mango for første gang.

Dragonfruit er frukt fra en kaktusplante, den er rosa utvendig og kjøttet er hvitt med små mørke frø. Smaken på kjøttet er søt og litt nøtteaktig, og er populær fordi den har få kalorier og smaker godt.

Den hårete røde frukten rambutan har hvite søte fruktbåter når du skreller den. Søt og saftig med en sten i midten,

Mangosteen har sesong fra mai til september, den er mørklilla med et hvitt innhold. Selve frukten er båter med saftig søtt fruktkjøtt. Mangosteen er kalt fruktes dronning fordi den har så mange gode vitaminer og mineraler.

Papaya er enten supergodt eller kvalmt, helt etter hvor den er i modnings prosessen. Denne frukten ser selvsagt brukt i den kjente thai retten papaya salad.

Lychee som kalles Lin Chi i Thailand smaker mye bedre når de er kortreist. Av med det rødrosa skallet og nyt det hvite fruktkjøttet. Prøv gjerne en Thai Lin lin chi shake mens du er i Thailand.

Banan og ananas smaker spesielt godt når den er kortreist og har fått modnet i solen.

Spa & Massasje i Thailand

massage 1

Som med det mest i Thailand, her får du alt fra A til Å. Det mange utrolige gode massasje steder, i alle prisklasser og typer luksus. Du kan få massasje på stranden, på enkle små salonger med massasjebenk og aircon. Det finnes spa fra helt ok standard til steder som ser ut som Edens hage. De fleste steder selger massasje, men noen kan tilby ekstra service som ikke har noe med masssaje og spa og gjøre. Når det finnes en bar å massajestedet, styr unna om det er en massasje du er ute etter. Sjekk gjerne med hotellet eller søk på nettet før du bestiller time. Når du kjøper en feriepakke kan det legges inn gode spa behandlinger. 

Thailand har tradisjon for massasje, en av landets mest annerkjente massasje utdannelser er i Bangkok på templet Wat Pho. Er du i Bangkok kan du kjøpe massasje av studentene her. Thai massasje er en hard massasje, hvor du får hender og føtter trekt godt ut – og de bruker hele kroppsvekten hvor de blant annet “går” på ryggen din. Når jeg er i Thailand bruker jeg å ta en thai massajse 2 til 3 ganger i uken, jeg liker jo yoga – og Thaimassasje kalles av noen  for latmanssYoga. Må jo ta massasje da! Er jo på ferie i Thailand, ikke sant? 

Syns du thai massasje høres litt for heftig ut kan du starte med en aroma massasje. Det er en mykere massasje uten så mye strekk. 

Uansett hva du velger så er massasje utrolig godt for kropp og sinn. Er du plaget med hodepine eller en stiv kropp er det ekstra viktig å gå til gode massører. Jeg anbefaler å ta en massasje når du kan slappe av etterpå, slik at du kan nyte den gode energien lenger. Jeg syns det er fint å ta det sent på ettermiddagen, slik at jeg kan nyte solnedgangen etter en tradisjonell Thai massasje når jeg er på ferie i Thailand.

Shopping i Thailand

outlet shopping buying sunglasses to great discount 1

Thailand er shoppers paradise! Det er noe å handle overalt, men det beste utvalget får du selvsagt i Bangkok. Weekend markedet i Bangkok er en ev verdens største markeder, i tillegg finnes et utall av markeder, butikker og shopping senter. 

På de større turist stedene er det lett å fylle opp kofferten. På ferie i Thailand kan du kjøpe mye fint interiør, klær, sko, smykker, asseccories som bla solbriller. Du kan finne ekte vare, men det som selges på gata er kopier. I Thailand er det nesten enklere å finne kopier enn ekte vare, så vær på vakt når du handler. Skal du være sikker på at varen er ekte må du inn i en merkevarebutikk. På det store shopping sentret Mbk i Bangkok mener jeg det meste er kopier. 

Det selges mye kult som er lagd lokalt, her er det utrolig spennende å se hva man finner. Tipset er egentlig å ha minst mulig i kofferten når man reiser til Thailand, slik at man har god plass til alt det fine man handler underveis.

Hovedstaden Bangkok

Les mer om Thailands spennende hovedstad, det er en by man ikke bør gå glipp av.

En ferie i Thailand har mye å by på, det er vel en av grunnene til at mange nordmenn reiser tilbake, igjen og igjen. Jeg er en av de som må innom Smilets land med jevne mellomrom. Kjenne på den deilige feriefølelsen og unne meg litt ekstra luksus. Jeg håper Thailand reiseguide ga deg gode tips og råd for ferie i Thailand. Du kan også lese UD’s oppdaterte informasjon om Thailand.

1 thought on “Ferie i Thailand Reiseguide”

Skriv en kommentar